מחזור

למעשהֿ, הכסף כן גדל על עצים!

כך מצאנו דרך לייצר מוצרים אקולוגיים מאלוני שעם, ניתנים למחזור ומיוצרים בתהליך שדווקא תורם להישרדותם של האלונים ומגביר את כושר הספיגה שלהם ל-Co2.

כתבה: שני אלמגור  ReBOTTLE

משפט פורטוגזי עתיק אומר: אם אתה דואג לעצמך תשתול עץ תפוח, אם אתה דואג לבן שלך תשתול עץ זית ואם אתה דואג לנכד שלך תשתול אלון שעם.

אלוני השעם כל כך מוערכים בפורטוגל, עד שחוק מקומי קובע שבמידה ונתפסת כורת עץ כזה, לא תוכל לבנות על הקרקע במשך 10 שנים!

בשנת 2013 עברנו אני וכמה חברים לגור בפורטוגל בחוף הדרום מערבי באזור שנקרא אלנטג׳ו. רכשנו אדמה והקמנו חווה. רצינו לחיות חיי טבע ואדמה ולהיות רחוקים מהעיר ולגדל עבור עצמנו את האוכל שאנו אוכלים.
עם הזמן נחשפתי ליער הקסום של אלוני שעם  שהשתרע על רוב השטח והאזור סביבנו. הייתי המומה מיופיים האינסופי של  האלונים המכושפים והמלכותיים. הכל היה מאוד חדש בעיניי. היה מפתיע לגלות שישנם עצים שמגדלים לא רק עלים ופירות אלא גם את קליפת השעם שגדלה ומתחדשת כל הזמן, ומתאימה באופן מושלם לשימושים אינסופיים.

מצאתי שפע של משאבים טבעיים על השטח כמו, אבני צפחה, עצי פרי וגפנים, אלוני שעם ומים זורמים, אוצרות טבע שלא הייתי רגילה שיהיו סביבי. הסקרנות הובילה אותי לחקור עוד על השעם. התחלתי לחקור לעומק את המסורת והיצירה המקומית העתיקה הזו. למדתי על ההיסטוריה של השעם, איכויות החומר, דרכי הקציר והעיבוד שלו, הכרתי את האנשים שהתפרנסו ממנו ואת חשיבותו והשפעתו על הכלכלה המקומית.

שימושים חדשים לטכניקות עתיקות

מחוז אלנטז'ו הוא אזור כפרי בדרום מרכז פורטוגל בו משתרעים יערות רבים של אלוני שעם. פורטוגל מייצרת כ- 75% מהשעם העולמי, וכ- 75% ממנו משמש לפקקי שעם לבקבוקי יין. יערות אלון שעם תופסים שטח מוערך של מעל 2.2 מיליון דונם באגן מערב הים התיכון.

החקירה הובילה אותי למפגש עם אנטוניו, אמן מקומי עם בית מלאכה קטן בחצר ביתו, שעובד עם שעם מעל 30 שנה ויש לו ידע וניסיון רב. יצרנו שיתוף פעולה של מעצבת – יצרן, Designer-maker collaboration.

אמנם התחלתי להתנסות בשעם מתוך משיכה טהורה לחומר, אבל התגובות של חברי ליצירות המוקדמות שלנו גרמו לי להבין שאני רוצה להנגיש את החומר המופלא הזה לכל מי שיוכל להעריך, להשתמש ולהנות ממנו.

המוצר הראשון שאותו יצרנו, היה בקבוק השתייה מצופה השעם.

הבקבוק הראשון

הבקבוק הראשון שמאז מלווה אותי לכל מקום שאני הולכת. כשהבנתי כמה הוא שימושי וחיוני עבורי וכמה הוא הפחית את הצריכה האישית של פלסטיק הבנתי שאני רוצה שלכולם יהיה אחד כזה. בקבוק ייחודי שבאופן טבעי מתחברים אליו, וגורם לך לשתות יותר כאשר המים שלך איתך בכל מקום.

התחלנו מייצור של כמות קטנה בבית המלאכה של אנטוניו, וכשהביקוש גדל חברנו למפעל משפחתי קטן שייצר בכמויות גדולות יותר תוך שמירה על איכות המוצר. העסק הלך והתרחב, ואנשים שונים חברו אלי לשיתופי פעולה. התאמנו את שיטת הייצור כך שניתן לצרוב על הבקבוק בעזרת מדפסת לייזר, לוגו, שם, עיצוב ציור או כל מיתוג אישי אחר. ראו דוגמה:   

בשנת 2017, בעקבות ההצלחה של הבקבוקים המצופים והממותגים, התחלתי לפתח מוצרים נוספים על בסיס השעם, כמו למשל מזרונים ומוצרים של יוגה, גופי תאורה, עציצים ורהיטים שונים. צעצועי ילדים ועוד.

ישנם המון דרכים לעבוד עם החומר הנפלא הזה, הרבה דרכים למחזר ולהשתמש בו לצרכים ביתיים רבים, כמו בכל עץ אבל אני אוהבת את השהם.
הנה כמה דוגמאות למחזור העץ לשימוש ביתי:

שרפרף ישיבה

אדנית לצמחים

טפט קיר

מתלה נורות

שעם הוא אחד החומרים האקולוגיים ביותר בעולם. למעשה, קילוף עץ אלון השעם עוזר למלחמה בהתחממות הגלובלית. בכל פעם שהעץ מקולף, הוא סופח אליו עוד CO2 כדי לסייע בתהליך ההשתקמות וגידול הקליפה. זה אומר, שעצי אלון שעם המקולפים באופן קבוע (אחת לתשע שנים, כאמור), סופחים אליהם פי שלושה יותר CO2 מעצי אלון שעם שלא קולפו. לשעם טביעת רגל סביבתית קטנה ביותר. תהליכי העיבוד הכלולים בייצורו קטנים מאד. במהלך תהליך הייצור, פסולת השעם מועברת לשימוש חוזר ומכינים ממנה פקקים, סוליות נעליים או לוחות ציפוי. שום דבר לא מתבזבז– חדשות טובות לכדור הארץ!

 

לכן אני כל-כך אוהבת לעבוד עם החומר הזה, הוא מאוד יחודי בסגולותיו
ומעודד יעור ומאפשר פרנסה להרבה אנשים ללא כריתת עצים.

השעם ניחן בתכונות של בידוד תרמי ואקוסטי, הוא דוחה נוזלים, עמיד לאש וחום גבוה, נוח, נעים למגע ובעל אחיזה טובה, קל משקל אלסטי וגמיש, אנטיבקטריאלי וקל לניקוי.

אז בכל הזדמנות אפשר לקבל רעיונות איך למחזר עץ לצרכים ביתיים כייפים ושימושים.

 

כותבת הכתבה
שני אלמגור
https://re-bottle.com/