חקלאות חקלאות אורגנית

איך לא לפרוש לצמיתות מגידול ירקות

אנשים רבים מוקסמים מהרעיון של גידול ירקות בפתח הבית. ובצדק! מה יכול להיות יותר אקולוגי, אורגני ומספק מלאכול את האוכל שגידלתם במו ידיכם? אבל עם יד על הלב.. כמה מאיתנו התייאשו באמצע? נשמע מוכר? הכתבה הבאה היא בשבילכם.

מאת איתי שסטצקי

אנשים רבים מוקסמים מהרעיון של גידול ירקות בפתח הבית. ובצדק! מה יכול להיות יותר אקולוגי, אורגני ומספק מלאכול את האוכל שגידלתם במו ידיכם?

הרשת מלאה בטיפים והסברים איך לעשות זאת בצורה נכונה ופשוטה עם הכלים שיש לנו בבית. ועדיין, כמה מכם התחילו לגדל ירקות והתייאשו באמצע? זחלי פרפרים טרפו לכם את כל העלים? סופסוף יש אופצייה לצאת לחופשה ושכחתם להשקות את הירקות בזמן? ניסיתם לגדל עגבניה מהזרעים של העגבניות שקניתם אצל רמי לוי ולא יצא לכם פרי? אז בואו נעשה סדר.

קחו 5 טיפים שיעזרו לכם להבין ולגדל ירקות בצורה נכונה בכל בית.

איתי שסטצקי

1) מים ומערכת השקייה
אנחנו חיים במדינה חמה, לוהטת, יש שיאמרו שורפת. הירקות שמרכיבים את התפריט הבייתי שלנו דורשים הרבה תשומת לב וטיפוח. יותר ממה שהיו זקוקים לו בצורתם הטבעית לפני שבייתנו אותם.

בגלל שקיימים אצלנו תנאי מזג אוויר של קיץ לאורך רוב השנה (כ-8 חודשים) עלינו לשים לב למשטר השקייה קבוע ונכון.
מערכת השקייה עם מחשב וטפטפות היא השקעה בטוחה ומקיימת לטווח ארוך.
גינה ממוצעת של כ – 20 מ"ר תדרוש מערכת השקייה בעלות של כ700 ₪. מערכת שתחזיק לכם קרוב לוודאי מינימום כחמש שנים.
לא שווה???
מערכת שכזו יכולה לספק גם את צרכי אדניות הירקות במרחב האורבני והיא קלה להרכבה ולתפעול עם חוש טכני בסיסי.

2) שמש
זה יישמע סותר לטיפ מס' 1 כי כבר הבנו שהשמש בארץ שלנו חזקה מאוד, אבל מה לעשות שבלי אור אין חיים.
אני שומע רבות מאנשים על ירקות שלא גדלים, על מזיקים שמגיעים לגינה, על פרי שלא מתפתח וכל מיני תקלות ועיכובים בגידולי הירקות שלהם בין אם בעיר או בכפר.
בנקודה הזו מתחיל תהליך התשאול כדי להבין מה יכול להשפיע על הגידולים.
אחת השאלות הראשונות היא כמה שמש הירקות מקבלים.
הרבהקצת הם לא תשובות מספקות.
גם – "יש מלא אור בבית" – זו אינה אינפורמציה מספקת.
עלינו לוודא שיש בשטח המיועד לירקות לפחות שעתיים של שמש ישירה בכל אחת מעונות השנה (הרי לשמש יש מסלול שונה בשיא הקיץ ובשיא החורף)

איך עושים זאת?
לוקחים יום של התבוננות בשטח המיועד כדי להבין ולתכנן קדימה לעונה שבאה אחריה.

3) תכנון
טוב, זה היה מתבקש לא?
תכנון = התבוננות וחיבור למקצב האמיתי של הטבע.
לאדמה יש קצב אחר משלנו וכך גם לאורגניזמים שהיא מטפחת. גם גינת הירקות שלנו היא אורגניזם חי.
אנו מתנהלים בעולם מערבי שמחפש פתרונות מהירים ויעילים כמו גם יבול גבוה ומיידי.
בשביל לגשר בין הצורך הזה לבין קצב האדמה, נצטרך להיות סבלניים ולתכנן נכון את גידול הירקות שלנו.
שאלות שיכולות להוביל אותנו בתכנון הן: מה הצרכים של משק הבית שלי? מהם הרצונות שלי? איזה תקציב  זמין עבור ההשקעה הזו? רק לאחר מכן נשרטט את גינת הירק אדניות שלנו.
בשרטוט נתחשב במרווחי שתילה, מסלול השמש, עונות השנה ושטח נתון.
עקרון מספר 1 מתוך 12 עקרנות הפרמקלצ'ר (ביל מוליסון ודייויד הולמגרן) הוא התבוננות.
אנחנו קוראים לזה "עקרון הערסל".
קחו ערסל.
פתחו אותו בגינתכם.
שבו להתבונן ולהנות.
ללא פעולה או תגובה.

4) מגוון ביולוגי כמערכת חיסונית חזקה
אחד הנושאים שהכי מאתגרים מגדלי ירקות זה התמודדות עם מזיקים שונים: נוברי עצים, מחלות עלה, זחלים שמחסלים עלים, פטריות, ועוד.
כמובן שהפתרון הקל והמהיר הוא ריסוס כימי של כל הירקות והאדמה.
לעיתים גם לא תהיה לנו ברירה.
אבל עלינו לזכור שריסוס מסוג זה פוגע באיכות הירקות ובאדמה שבה הירקות גדלים. הכימיקלים מחלחלים למי התהום, מזהמים את מי השתייה והאוויר ופוגעים בטווח הארוך בבריאות האדמה והירקות (וגם בנו ? ).

ניתן להשוות את תהליך גידול הירקות לגידול ילדים.
אם ניתן לילד להתלכלך, להשתפשף, לצאת למקומות לא מוכרים (בהשגחה) ולשחק עם חברים שונים ממנו, הוא בהכרח יגדל עם מערכת חיסונית חזקה ובריאה ועם יכולת גבוהה לתקשר בעולם בצורה נכונה ומיטיבה.
כך מתנהגים גם צמחים.
אנחנו נשאף לתכנן גינה מגוונת בעלת גידולים עם נתונים שונים. למשל בעלי צבע, צורה, גובה ומרקם עלים אחרים זה מזה.  נשמח להזמין אליה עכבישים, פרפרים, ציפורים, זחלים, שלשולים ועוד.
חלקם אולי "מזיקים" נקודתית , אך תורמים וממלאים את תפקידם במערכת האקולוגית השלמה.
אז איך יודעים מתי מזיק הוא מזיק?
כשהמערכת יוצאת מאיזון.

5) ניסוי וטעייה
גידול ירקות יכול להיות תהליך פשוט, קל, מספק ומהיר אך כמו כל תהליך לימוד של מיומנות חדשה אנחנו לא תמיד עושים את הדברים בדיוק כמו שצריך.
הרבה אנשים זונחים ופורשים מהלימוד של גידול ירקות בגלל תקלות בדרך או יבול לא מספק.
עלינו לזכור שזהו תהליך למידה.
למידה איך לייצר לעצמנו שפע, חיבור לאדמה ולטבע, תשומת לב לפרטים ועוד הרבה דפוסים ונוסחאות שהטבע יכול ללמד אותנו מתוך גידול ירקות בפתח הבית.
אם לא נטעה, לא נלמד.
אם נהיה כל הזמן מושלמים לעולם לא נהיה שלמים.
כי כל אתגר הוא הזדמנות לצמיחה ולימוד.

בהצלחה!

הכותב הוא איתי שסטצקי – גנן אקולוגי, מנחה קבוצות, מחנך ומדריך לאקולוגיה וקיימות, רכז גינות קהילתיות של חוף הכרמל ומנהל "אדמתי" – מרכז הדרכה לגינון מקיים. https://admatischool.co.il/